Omstreden chirurg slechts vervolgd om wondgaasje

Van de zeventien aangiften die tegen de omstreden maagchirurg Nick Reijnen zijn gedaan wordt slechts in één geval vervolging ingesteld. Dat heeft justitie na ruim drie jaar onderzoek besloten. Het betreft een patiënt bij wie de chirurg tijdens de operatie een wondgaasje heeft achtergelaten. Het OM verdenkt Reijnen in deze zaak van zwaar lichamelijk letsel door schuld.

De oud-chirurg werd in oktober 2009 ontslagen. Hij werd verantwoordelijk gehouden voor de dood van zes patiënten en het toebrengen van ernstig lichamelijk letsel bij elf patiënten. Hij zou te veel risico's hebben genomen bij maagverkleiningsoperaties.

Justitie schrijft dat de nabestaanden en slachtoffers per brief op de hoogte zijn gebracht. RTV Drenthe meldde maandag al op basis van verklaring van nabestaanden en slachtoffers dat in een groot deel van de gevallen geen vervolging wordt ingesteld. Nu blijkt dat slecht in een geval vervolging wordt ingesteld.

In alle andere zaken kan volgens het OM door gebrek aan bewijs niet worden aangetoond dat de chirurg 'verwijtbaar onvoorzichtig' heeft gehandeld. Ook een verband tussen zijn handelen en de dood van zijn patiënten kan volgens het OM niet worden aangetoond.

Dat het onderzoek zo lang heeft geduurd, komt volgens het OM doordat het Scheper Ziekenhuis de nodige informatie niet zomaar wilde prijsgeven. Toen het OM de informatie eenmaal in handen had, was de specialistische medische kennis die nodig was om die informatie te beoordelen niet aanwezig. Uiteindelijk bleek een chirurg in België bereid de informatie te beoordelen. De dossiers die de chirurg moest doorspitten omvatten ruim zesduizend pagina's. Hierdoor duurde het maanden voordat hij zijn oordeel kon geven. Verder werd onder meer advies ingewonnen bij het Medisch Expertise Centrum in Rotterdam.

De nabestaanden en slachtoffers krijgen dinsdag in een bijeenkomst meer informatie over het onderzoek. Justitie en politie geven daar een toelichting. De zaak wordt op 18 juni behandeld door de rechtbank in Assen.