'Medicijnen steeds vaker niet leverbaar'

Patiënten kunnen steeds vaker niet aan medicijnen komen doordat die van de markt verdwijnen of tijdelijk niet beschikbaar zijn. Alternatieven zijn niet of nauwelijks voorhanden, concludeert het AD dinsdag uit een eigen onderzoek. Apothekers en medisch specialisten luiden volgens de krant de noodklok.

Het aantal medicijnen dat definitief uit de handel verdween, is sinds 2004 verdubbeld. Dat medicijnen maanden of jaren niet leverbaar zijn, komt vijf keer zo vaak voor. Het gaat onder meer om antibiotica, oordruppels en medicijnen voor kankerpatiënten. Het AD vroeg de gegevens op bij de beroeps- en brancheorganisatie van apothekers KNMP.

Sinds 2008 vergoeden verzekeraars alleen de goedkoopste middelen die aan de eisen voldoen. Bijna tweehonderdduizend keer per week zijn die medicijnen volgens de krant niet leverbaar. Omdat alternatieven niet meer worden vergoed, zijn die steeds vaker ook niet op voorraad. "Dat gaat ten koste van de patiëntveiligheid", stelt KNMP-apotheker Doerine Postma in de krant.

Het is niet de eerste keer dat de organisatie waarschuwt voor een tekort aan pillen. Eind vorige maand wees de KNMP er nog op dat Digoxine, een medicijn voor hartpatiënten, niet meer verkrijgbaar is. Plotseling met het middel stoppen zou levensgevaarlijk zijn voor hartpatiënten. Die pil kon echter nog worden vervangen door een drank met dezelfde werkzame stof of een injectievloeistof.