Agenten 'Haren' hekelen leervermogen politieleiding

Een groot deel van de agenten in het noorden van het land heeft er weinig vertrouwen in dat de politieleiding iets heeft geleerd van de rellen in Haren. Dat schrijft voorzitter van politiebond ACP Gerrit van de Kamp in een brief aan minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD).

De bond vroeg leden in Groningen, Friesland en Drenthe om zich uit te spreken over de aanbevelingen van de commissie-Cohen en de verbeteringen die moeten worden doorgevoerd. Van hen liet 43 procent weten geen vertrouwen te hebben dat de aanbevelingen adequaat worden doorgevoerd.

"De daaropvolgende onderzoeksrapporten en verbeterprogramma's hebben er tot op heden niet toe geleid dat dergelijke grootschalige incidenten voorkomen konden worden", aldus Van de Kamp in een verklaring. "Dat roept de vraag op hoe groot het lerend vermogen van de politieorganisatie is. En in hoeverre politiemedewerkers erop kunnen vertrouwen dat men bij het volgende incident wel goed is voorbereid."

Van de Kamp vreest dat niet alleen politiemedewerkers maar uiteindelijk ook burgers hun vertrouwen in de politieorganisatie verliezen als onvoldoende lering wordt getrokken uit incidenten als Haren en de strandrellen in Hoek van Holland. Woensdag debatteert de Tweede Kamer over het rapport van de commissie-Cohen.

ACP stelde na de presentatie van het rapport van Cohen al dat de politieleiding niet heeft geleerd van eerdere grootschalige geweldsincidenten en ernstige verstoringen van de openbare orde. Agenten waren volgens de bond onvoldoende voorbereid en met gebrekkig materiaal op pad gestuurd.