Brussel leest banken les over cyberaanvallen

Europees commissaris voor de digitale agenda Neelie Kroes is kritisch over de manier waarop banken omgaan met de recente cyberaanvallen. Volgens Kroes hadden 'veel eerder' voorzorgsmaatregelen moeten worden genomen. Dat zei Kroes maandagochtend op Radio 1.

Volgens Kroes hielden banken de problemen tot voor kort binnenskamers. "Dat is dom, want we kunnen van elkaar leren", zei Kroes. De afgelopen weken hadden de grote banken meerdere keren te maken met zogeheten DDoS-aanvallen, waardoor klanten bijvoorbeeld niet konden inloggen bij de bank. Volgens Kroes kunnen maatregelen worden getroffen om dergelijke aanvallen te voorkomen.

Kroes waarschuwt dat dezelfde problemen zich ook kunnen voordoen in bijvoorbeeld de energiesector en op luchthavens. Ook daar moeten volgens Kroes maatregelen worden genomen.

Eerder sprak toezichthouder AFM zich al kritisch uit over de manier waarop ING communiceerde over de problemen door de cyberaanval. De banken zijn met het ministerie van Financiën en het ministerie van Veiligheid en Justitie in gesprek over de aanpak van de problemen. Het is nog onduidelijk wie er achter de aanvallen zit.


Brussel leest banken les over cyberaanvallen (Foto: Novum)