Kwart bruine ratten resistent voor rattengif

Een kwart van de bruine ratten in Nederland is resistent voor rattengif. Dat blijkt uit onderzoek van wetenschappers van Wageningen University, die in de zomer hadden opgeroepen keutels op te sturen van rioolratten, zoals bruine ratten ook wel worden genoemd.

De onderzoekers ontvingen 361 monsters uit heel Nederland. Daarvan bleken er 169 geschikt voor analyse. De wetenschappers concluderen uit de uitwerpselen dat 25 procent van de bruine ratten verminderd gevoelig is voor rattengif. Ze eten het wel, maar gaan er niet aan dood of pas na langere tijd.

In het oosten van het land werden alleen maar keutels van resistente ratten gevonden. De onderzoekers noemen dat problematisch, omdat rattengif in die streek zijn werkzaamheid verliest.

Omdat resistente ratten minder snel doodgaan, kunnen ze zich beter voortplanten dan hun soortgenoten die wel gevoelig zijn voor het gif. Daardoor wordt de populatie resistente ratten steeds groter. De onderzoekers willen in een vervolgonderzoek kijken naar de manier waarop rattengif de genen verandert en de dieren resistent maakt.