Geen huurverhoging door fout fiscus

Veel scheefhuurders worden niet geconfronteerd met een extra huurverhoging. Woningcorporaties missen van ongeveer dertig procent van de huurders de benodigde gegevens om de huurverhoging door te voeren. Dat schrijft de Volkskrant vrijdag op basis van een inventarisatie. De regering wil dat mensen die met een hoog inkomen in een goedkope huurwoning zitten extra huur gaan betalen.

Volgens de krant is ongeveer 15 tot 25 procent van de 2,2 miljoen corporatiehuurders een scheefwoner. Ongeveer honderdduizend tot 165 duizend van hen ontlopen de extra huurverhoging die hen moet aanzetten tot doorstromen naar duurdere woningen.

De koepel van woningorganisaties Aedes sprak eerder deze maand al de vrees uit dat de belastingdienst niet op tijd de inkomensgegevens van de huurders verstrekt. Uit de inventarisatie van de Volkskrant blijkt dat een klein deel van de corporaties heeft besloten om helemaal geen inkomensafhankelijke huurverhoging door te voeren, omdat daardoor een onderscheid wordt gemaakt tussen mensen waarvan de gegevens wel beschikbaar zijn en mensen waarvan de inkomens niet bekend zijn.

Het merendeel van de corporaties voert de inkomensafhankelijke huurverhoging wel door voor de huurders waarvan de gegevens bekend zijn. Mensen met een hoog inkomen wiens gegevens niet bekend zijn, hebben geluk.

Corporaties mogen de huren van mensen met een inkomen tot 33.600 euro met maximaal vier procent verhogen. Mensen met een hoger inkomen mogen van het kabinet 4,5 tot 6,5 procent huurverhoging krijgen. Die extra huurverhoging wordt onder andere gebruikt om de kosten van de nieuwe corporatieheffing aan de staat te dekken. Huurders moeten uiterlijk voor 1 mei duidelijkheid krijgen over de huurverhoging.


'Veel scheefhuurders ontlopen extra huurverhoging' (Foto: Novum)