Teeven blijft zitten

De SP heeft donderdag een motie ingediend waarin het vertrouwen tegen staatssecretaris Fred Teeven van Justitie wordt opgezegd vanwege de affaire-Dolmatov. D66, GroenLinks en Partij voor de Dieren steunen die. Over de motie zal hoofdelijk worden gestemd.

SP en Partij voor de Dieren had al eerder laten weten dat Teeven wat hen betreft moest vertrekken. GroenLinks en D66 hadden dat nog niet met zoveel woorden gezegd.

De ChristenUnie vindt dat Teeven de eer aan zichzelf moet houden. Ook het CDA steunt de motie van wantrouwen tegen staatssecretaris Fred Teeven. Aftreden is op zijn plaats, aldus Eddy van Hijum. De overheid heeft in deze zaak volgens hem ernstig gefaald. 50PLUS heeft wel volledig vertrouwen in Teeven.

Update 23.32 uur
De Tweede Kamer heeft donderdagavond een motie van wantrouwen tegen staatssecretaris Fred Teeven (Justitie, VVD) verworpen. Een vrij ruime minderheid stemde voor: SP, CDA, D66, GroenLinks, ChristenUnie en Partij voor Dieren. De stemverhouding was 48 voor de motie van wantrouwen en 96 tegen.

Zij vinden dat Teeven niet kan aanblijven na de affaire rond Aleksander Dolmatov, een Russische asielzoeker die zelfmoord pleegde nadat er bij zijn opvang door de overheid fout op fout was gestapeld.

Dat Teeven had gezegd geen genoegen te nemen met het voordeel van de twijfel was voor onder meer D66 en CDA een extra motief om de motie van wantrouwen te steunen. Die was ingediend door SP, GroenLinks en Partij voor de Dieren. 

In een reactie laat de heer Teeven weten de steun voldoende te vinden om aan te blijven.