Rechter dwingt zwartspaarders tot openheid

Mensen met een spaarrekening bij de Luxemburgse KB-Luxbank moeten hun spaartegoeden opgeven bij de Belastingdienst. Dat heeft de kortgedingrechter in Alkmaar donderdag bepaald. Als de zwartspaarders geen inzage geven in hun vermogen, krijgen ze een dwangsom van 2500 euro per dag opgelegd, met een maximum van honderdduizend euro.

De spaarders weigeren al jaren inzage te geven, waarop de Belastingdienst het kort geding aanspande. "Het is hoog tijd dat deze mensen gaan voldoen aan hun verplichtingen", stelde staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) vorige week. "Ik hoop een streep te kunnen zetten onder dit rekeningenproject, zodat de capaciteit van de Belastingdienst voor andere projecten beschikbaar komt."

De fiscus kreeg dertien jaar geleden van de Belgische collega's informatie over rekeninghouders bij KB-Lux. Een groot deel van de spaarders gaf vervolgens volledige openheid van zaken, maar een groep van honderdvijftig tot tweehonderd mensen bleef volgens de dienst 'hardnekkig weigeren'.

Volgens de rechter is iedereen verplicht om inkomen en vermogen op te geven bij de Belastingdienst. De gedaagden beriepen zich in deze zaak echter op het recht om niet te hoeven meewerken aan hun eigen veroordeling. De rechter oordeelt echter dat bankafschriften wel gewoon moeten worden afgegeven.

Verwacht wordt dat de Hoge Raad begin juni uitspraak doet in een vergelijkbare zaak. De Belastingdienst zegt toe dat oordeel te volgen, ook als dat afwijkt van dat van de kortgedingrechter.


Rechter dwingt zwartspaarders tot openheid (Foto: Novum)