'Oudste haven en papyri ooit ontdekt'

Archeologen hebben in Egypte een haven ontdekt van wel 4.500 jaar oud. Daarmee is de haven zo'n 1000 jaar ouder dan de tot nog toe oudste bekende haven. Tevens vonden ze er de oudste papyri die ooit in Egypte gevonden zijn.

Men vermoedt dat de haven, gelegen ten zuiden van Suez aan de kust van de Rode zee, een van de belangrijkste commerciële havens van Egypte was. Via de haven werden verschillende goederen, waaronder koper en andere delfstoffen geëxporteerd.

De haven werd ongeveer in de 26e eeuw voor Christus gebouwd, tijdens de regeerperiode van farao Khufu. Khufu, ook wel bekend als Cheops, heeft vooral naam gemaakt door te worden begraven in de Grote Piramide van Gizeh. Buiten wat de Griekse schrijver Herodotus over Khufu schreef in de 5e eeuw voor Christus, weten we weinig over hem en zijn regeerperiode.

Daar komt nu wellicht verandering in, door één van de vondsten in het havengebied. Naast stenen ankers, opslagpotten en stukken touw, vond men namelijk ook papyri uit de tijd van Khufu. Die papyri beschrijven onder meer Khufu's inrichting van zijn bureaucratie, en de greep die de overheid had op het voedsel van de havenwerkers.

De meest indrukwekkende papyrusvondst is echter een stuk uit het dagboek van ene Merrer, een havenbestuurder. Deze Merrer hielp ook de Grote Piramide bouwen. Hij beschrijft namelijk zijn vele reisjes naar een steengroeve om steenblokken te halen voor de piramide.

Directeur van de archeologische opgraving en professor Egyptologie aan Université Paris-Sorbonne Pierre Tallet is opgewonden over de vondst: "Dit dagboek geeft ons voor het eerst inzicht in deze dingen."