SP vraagt om opstappen Teeven

Staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) moet zelf opstappen vanwege de dood van de Russische asielzoeker Aleksandr Dolmatov. Daarom vroeg SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen donderdag tijdens het debat met de bewindsman over Dolmatov. "Ik houd de staatssecretaris verantwoordelijk voor wat is gebeurd."

Gesthuizen zei zich te schamen dat iemand die zich inspande voor vrijheid en democratische beginselen dit lot kon treffen. Zij neemt het Teeven kwalijk dat hij direct na de dood van Dolmatov via een woordvoerder de verantwoordelijkheid van zich afschoof en zijn handen 'in onschuld waste'.

Teeven heeft verder gewerkt aan een attitude die er vooral op is gericht om vreemdelingen het land uit te werken, zei Gesthuizen. En dat het aantal zelfmoordpogingen in detentiecentra niet wordt bijgehouden stoelt wellicht op de gedachte dat vreemdelingen hiermee een verblijfsvergunning hopen te bemachtigen, suggereerde zij.

"De bewijslast voor deze staatssecretaris is omgekeerd", zei Gesthuizen aan het eind van haar betoog. "Staat hier straks een geheel andere staatssecretaris dan Teeven? Neemt hij afstand van eerdere opmerkingen over zorgvuldige procedures en goede medische zorg?" Tot dusverre is Teeven namelijk doof geweest voor kritiek en had hij weinig oog voor humaniteit in het vreemdelingenbeleid, aldus Gesthuizen, die hiermee applaus oogstte op de publieke tribune.

De Inspectie Veiligheid en Justitie velde vrijdag een vernietigend oordeel over het optreden van de overheid in de zaak-Dolmatov. Er is fout op fout gestapeld. Zo werd de Rus ten onrechte in vreemdelingenbewaring gezet, kreeg hij niet de nodige medische zorg en zat hij ondanks een eerdere zelfmoordpoging niet in een cel met cameratoezicht.