ESA ontwerpt extreem nauwkeurige ruimtevaartuigen

De technologie staat niet stil, zelfs niet in Spanje. Een Spaans bedrijf, SENER, is namelijk door het Europese Ruimtevaartsagentschap (ESA) gevraagd een nieuw project te leiden. Men gaat proberen twee satellieten met elkaar in een formatie te laten vliegen die tot op de millimeter precies is. 

Directeur Salvador Llorente legt uit wat ze gaan doen: "Proba-3 zal de eerste missie worden waarin twee ruimtevaartuigen door de ruimte zullen vliegen als één eenheid, naar bepaalde richtingen wijzend, en met een submillimeterprecisie. In andere woorden, de nauwkeurigheid van de relatieve positis zal minder dan één millimeter zijn." Dit, terwijl beide vaartuigen zo'n 20 tot 250 meter van elkaar verwijderd zullen zijn.

Het belangrijkste doel van de missie zal zijn om aan te tonen dat zo'n nauwkeurigheid inderdaad haalbaar is. Dat zou een enorme doorbraak zijn, met name voor de bouw van ruimtetelescopen. Men zou dan telescopen met langere focuslengte kunnen ontwerpen, zonder de kosten van het lanceren van enorme gevaarten. Ook zou het het probleem van thermale expansie, oftewel materiaal dat uitzet door warmte, sterk verkleinen.

Vooralsnog is de praktijktest van het project nog toekomstmuziek. Er wordt op het moment nog gezocht naar geschikte raketten om de twee ruimtevaartuigen te lanceren. Die raketten zullen pas in 2017 daadwerkelijk gebruikt worden.

Aan het project werken naast Spaanse bedrijven ook enkele Belgische bedrijven mee, naast onderzoekers en bedrijven uit een aantal Europese landen.