'Calorieën maken niet dik'

De meeste mensen zullen weten dat je dik wordt van een teveel aan calorieën. Je lichaam heeft een bepaald aantal calorieën nodig om als energie te verbranden, maar alles wat je niet verbrandt, komt aan je lichaam zitten als vet. Helaas is dat allemaal onzin, als we Peter Attia en Gary Taubes mogen geloven.

Tot de jaren '50 van vorige eeuw werd er een flinke strijd uitgevochten binnen de voedingswetenschappen, over wat obesitas zou veroorzaken. Sommigen dachten dat mensen te veel aankwamen door een overschot aan calorieën, terwijl anderen dachten dat het lag aan een verstoorde hormoonhuishouding.

De eerste theorie haalde het overtuigend op de tweede, maar volgens Attia en Taubes was de manier waarop dat gebeurde niet helemaal kies. Er zou te veel vertrouwd zijn op autoriteit, onderzoeken zouden verkeerd geïnterpreteerd zijn, en tegenbewijs werd genegeerd. Daardoor zou niet alleen de behandeling van de 'obesitascrisis' gestremd worden, maar zou de crisis juist erger worden.

Volgens Attia en Taubes wordt het menselijke lichaam aangespoord extra vet op te slaan door het op de 'calorietheorie' gebaseerde dieet te volgen dat door officiële instanties wordt aangeraden. Mensen die met zo'n dieet aan de slag gaan, zouden dikker worden dan wanneer ze zouden eten wat ze willen.

Om de 'mythe' van de calorietheorie tegen te gaan, hebben Attia en Taubes het Nutritional Science Institute (NuSI) opgericht. Ze willen daarmee 'rigoreus goed gecontroleerde experimentele proeven financieren en faciliteren, die uitgevoerd worden door onafhankelijke en skeptische onderzoekers'.

Het is echter maar zeer de vraag of deze 'onafhankelijke en skeptische onderzoekers' een serieuze kritiek op de calorietheorie kunnen geven, door het vele praktijkbewijs voor de juistheid van de theorie. Door calorieën te tellen zijn namelijk al vele duizenden mensen op een gezonder gewicht geraakt.