Samsom onder vuur om bezuinigingen

PvdA-leider Diederik Samsom is woensdag tijdens het debat over het sociaal akkoord van verschillende kanten onder vuur genomen over de mogelijke extra bezuinigingen. Verschillende oppositiepartijen wilden weten of die nu wel of niet doorgaan.

Allereerst meldde SP-leider Emile Roemer zich aan de interruptiemicrofoon. Hij wilde weten waar Samsom staat: aan de kant van FNV-voorman Ton Heerts die zei dat de extra bezuinigingen van tafel zijn, of aan de kant van VVD-leider Halbe Zijlstra die zei dat in augustus waarschijnlijk toch extra moet worden bezuinigd.

Samsom antwoordde dat het kabinet maatregelen zal nemen als blijkt dat de begrotingsnorm volgend jaar niet wordt gehaald. De PvdA staat dus aan de zijde die de drie procent heilig verklaart, concludeerde Roemer. "De zekerheid en rust die de sociale partners wilden geven is nu gewoon van tafel."

CDA-leider Sybrand Buma confronteerde Samsom met zijn verkiezingsbelofte om het 'eerlijke verhaal' te vertellen. En dat Samsom hoopt op economisch herstel is geen eerlijk verhaal, zei hij. "Het CDA doet niet aan deze maskerade mee." Als het kabinet in augustus besluit dat toch extra moet worden bezuinigd, dan is het te laat. "Ik wil nu duidelijkheid."

Samsom zei het 'jammer' te vinden dat het CDA niet wil meedoen. Hij bracht in herinnering dat juist het CDA aandrong op het sluiten van een sociaal akkoord. En het opschorten van de bezuinigingen is daar onderdeel van.

Hoewel de bezuinigingen voorlopig van tafel zijn, toonde Samsom zich op verzoek van Arie Slob (ChristenUnie) wel bereid om de komende tijd met de oppositie 'onder tafel' te onderhandelen over de inhoud ervan. Volgens Slob leidt het alleen maar tot meer onzekerheid als de discussie over extra bezuinigingen de komende maanden boven de markt blijft hangen.

Hij wil daarom de komende weken al kijken of er 'breed draagvlak' voor het pakket te vinden is. "Ik heb daar geen bezwaar tegen", zei Samsom. Het zou een meerwaarde kunnen hebben als in augustus blijkt dat de maatregelen toch nodig zijn. "Ik ben benieuwd hoe het kabinet hiermee omgaat."


Samsom onder vuur om bezuinigingen (Foto: Novum)