NS schaalt op voor 30 april

De NS zet op 30 april meer en langere treinen in om alle bezoekers van en naar Amsterdam te brengen. De treinen rijden bovendien tot later dan normaal, zo werd dinsdag bekendgemaakt. "We zetten maximaal in", zei regiodirecteur Heike Luiten.

De NS gaat werken met een speciale 'oranjedienstregeling'. Deze dienstregeling is vergelijkbaar met die op een reguliere Koninginnedag. Omdat dit jaar in verband met de troonswisseling ook een avondprogramma is georganiseerd rijden de treinen tot later door. Tot 04.00 rijden treinen vanaf Amsterdam Centraal.

De NS verwacht een grotere toestroom van mensen dan op een reguliere Koninginnedag. Gemiddeld kwamen de afgelopen jaren 250 duizend mensen op 30 april per trein naar de hoofdstad. Op een normale werkdag reizen 165 duizend mensen via Amsterdam Centraal.

Alcohol in treinen en op stations is verboden. In treinen rijdt extra personeel mee, onder meer om in te grijpen als mensen onnodig aan de noodrem trekken.

De achterkant van het Centraal Station, aan de kant van het IJ, wordt afgesloten. Dit om te voorkomen dat stromingen voetgangers in verschillende richtingen gaan lopen. Station Rai is de hele dag dicht.