Robert Downey jr. claimt Oscar

Robert Downey jr. vindt zichzelf de beste acteur van zijn generatie en ziet het als onvermijdelijk dat hij ooit een Oscar wint. "Het gaat gewoon gebeuren", zegt de 48-jarige acteur in het Amerikaanse blad GQ. "Het zou me hoogst verbazen als ik in mijn leven niet minstens één Oscar zou winnen. Desnoods aan het eind, voor mijn gehele oeuvre."

Downey, die eind deze maand in de superheldenfilm Iron Man 3 te zien is, neemt de begeerde gouden beeldjes echter niet al te serieus. "Het kan mij weinig schelen. Ik wil niet zeggen dat ik niet vol zal schieten als ik een Oscar win, maar ik vind het onvoorstelbaar hoe sommige winnaars daar staan te hyperventileren en er blijkbaar enorme waarde aan hechten. Ik bedoel, het zijn niet de Olympische Spelen of zo."

Ook zijn opmerking over zijn eigen acteerkwaliteiten mag wat worden gerelativeerd. "Ik vind mezelf de beste acteur van mijn generatie, maar die staat niet bol van de enorme acteertalenten", zegt Downey simpel.

Downey werd in 1993 genomineerd voor een Oscar voor beste hoofdrol in het drama Chaplin. In 2006 werd hij genomineerd voor beste bijrol voor de oorlogskomedie Tropic Thunder.


Downey jr claimt Oscar (Foto: Novum)