Tweede Kamer schrapt verbod godslastering

Na jaren van politieke discussie heeft de Tweede Kamer dinsdag ingestemd met het schrappen van het verbod op godslastering. Behalve de christelijke partijen CDA, ChristenUnie en SGP stemden alle partijen voor de wetswijziging, die was voorgesteld door SP en D66.

Vorige maand waarschuwden ChristenUnie en SGP dat hun steun aan kabinetsplannen, soms nodig voor een meerderheid in de Eerste Kamer, in gevaar zou komen als de regeringspartijen VVD en PvdA voor het schrappen van het verbod zouden stemmen. Die waarschuwing sloegen VVD en PvdA in de wind.

De politieke discussie over het verbod op godslastering, dat stamt uit de jaren dertig, laaide op nadat toenmalig minister van Justitie Piet Hein Donner (CDA) in 2004 had gemeld dat hij wilde onderzoeken of het verbod moest worden uitgebreid. Donner deed dat naar aanleiding van de moord op Theo van Gogh.

Naar aanleiding van het voornemen van Donner stelde D66 voor het verbod, ooit ingevoerd door de grootvader van Donner, juist helemaal te schrappen. De politieke discussie sleept zich sindsdien voort. Tijdens de vorige kabinetsperiode trok de VVD haar steun voor afschaffing van het verbod in, om de SGP niet voor het hoofd te stoten. De SGP was officieus gedoogpartner van het toenmalige kabinet.

De Eerste Kamer moet zich nog uitspreken over het schrappen van het verbod.