Anti-europartij opgericht in Duitsland

In Duitsland is zondag een nieuwe partij opgericht, Alternative für Deutschland. De partij richt zich tegen de euro, die volgens voorzitter Bernd Lucke weinig gedaan heeft om de Europeanen dichter bij elkaar te brengen. Duitse belastingbetalers worden gedwongen failliete zuidelijke lidstaten te redden en worden als dank voor nazi's uitgemaakt. "Dit is niet zoals ik mij Europa voorstelde", zei Lucke, die hoogleraar economie is.

Het oprichtingscongres van de nieuwe partij aanvaardde een programma dat vraagt om wijzigingen in het Europese verdrag, zodat elk van de zeventien landen in de eurozone 'democratisch beslist welke munt het wil gebruiken'.

"De euro is een mislukking en het zou slecht zij als wij in dit sprookje blijven geloven", zei Lucke. "Als de euro faalt, faalt Europa nog niet." Volgens bondskanselier Angela Merkel kan er geen Europa zijn zonder instandhouding van een gemeenschappelijke munt.

De nieuwe anti-europartij is nog jong en maakt volgens experts weinig kans om de kiesdrempel van vijf procent te halen. Maar de partij kan Merkel wel pijn doen door stemmen weg te trekken bij de liberale FDP, die de bondskanselier nodig heeft voor een stabiele coalitie.

AfD wil net als in Zwitserland referendums invoeren om de kiezers te laten beslissen over belangrijke kwesties, zoals economische reddingspakketten voor andere landen.

"Deze partij heeft goede ideeën", zei congresganger Andres Flügge, een 49-jarige softwarespecialist uit Limburgerhof. "De euro is een groot probleem voor ons. Sinds wij de euro hebben verdien ik minder en betaal ik meer belasting voor zaken die ik niet begrijp. Ik hoop dat deze politici dit zullen veranderen."

Politicoloog Oskar Niedermayer van de Freie Universität Berlin denkt dat er ruimte is voor een anti-europartij in Duitsland. "Tot nog toe is deze positie in het Duitse partijsysteem niet echt vertegenwoordigd", meent hij.

Volgens een recente peiling staat 69 procent van de Duitsers achter de euro, vergeleken met maar vijftig procent een jaar geleden. Maar een aanzienlijke minderheid van 27 procent ziet graag een terugkeer naar de mark.

Het loslaten van de euro kan de Duitse exportindustrie zwaar treffen. Volgens sommige analisten zou het de jaarlijkse productie met meer dan tien procent kunnen verlagen.


Anti-europartij opgericht in Duitsland (Foto: Novum)