Politie wil onderzoek VS naar orgaanhandel

De politie wil dat de Verenigde Staten een onderzoek instellen naar orgaanhandel. Aanleiding is een reportage van KRO Brandpunt, waarin zondag is te zien hoe tussenhandelaren in de VS bemiddelen bij niertransplantaties in Mexico.

Een Nederlandse arts verklaart in het programma in zijn praktijk patiënten tegen te komen van wie hij vermoedt dat ze illegaal aan een nieuwe nier gekomen zijn. Volgens het programma is echter niet te zeggen hoe omvangrijk de illegale handel in organen precies is.

Expert mensenhandel van de landelijke eenheid Henk Werson vindt dat zijn Amerikaanse collega's moeten uitzoeken of de betrokkenen uit de reportage vervolgd kunnen worden voor mensenhandel. "Er is altijd veel aandacht voor mensenhandel in het prostitutiegebied, maar een orgaan wegnemen staat voor mij minimaal gelijk", aldus Werson.

Elk jaar verdwijnen zo'n duizend mensen van wachtlijsten voor een donororgaan. Voor een deel doordat hun gezondheid is verbeterd of verslechterd, maar ook doordat ze kiezen voor een illegale operatie en voor veel geld het orgaan kopen dat ze nodig hebben. Patiënten geven dat echter niet snel toe omdat commerciële orgaandonatie strafbaar is.