Kwakzalver verliest rechtszaak

De Haagse alternatieve genezer Sickesz heeft een rechtszaak die zij voerde tegen de Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK) verloren. Sickesz had de zaak aangespannen omdat de VtdK Sickesz op plaats zeven van hun top 20 van grootste kwakzalvers van de twintigste eeuw had gezet. Kwakzalverij is het toepassen van nutteloze middelen ter genezing van de een of andere ziekte.

Sickesz is in die top 20 terecht gekomen omdat zij manuele therapie toepast ter bestrijding van psychiatrische ziektebeelden. Manuele therapie werkt hoogstens als vorm van massage, maar de principes erachter zijn pure onzin. Wanneer dergelijke therapieën gebruikt worden bij psychiatrische patiënten, dan staan ze reguliere behandeling in de weg, waardoor genezing uitgesteld, of zelfs onmogelijk wordt. Volgens de VtdK zijn de praktijken van Sickesz dermate kwaadaardig en misleidend dat een hoge plaats in de genoemde lijst te rechtvaardigen is.

Manuele therapie is een verzamelnaam voor verschillende vormen van behandelingen waarbij met de handen druk uitgeoefend wordt op bepaalde delen van het lichaam. Bij een ruime interpretatie zou ook reguliere massage daaronder kunnen vallen. Veel vormen van manuele therapie zijn echter pure kwakzalverij. Te denken valt daarbij aan onzinbehandelingen als osteopathie en chiropraxie.

In Nederland wordt nog altijd veel geld verdiend aan kwakzalverij. In de wereld van de homeopathie, osteopathie, chiropraxie en andere onzin gaan jaarlijks honderden miljoenen om. De omvang van de  schade die dergelijke praktijken aanrichten is onbekend.