Moeder Newtown houdt rede in plaats van Obama

Francine Wheeler, die eind vorig jaar bij het bloedbad in een basisschool in Newtown haar 6-jarige zoon Ben verloor, heeft zaterdag een hartstochtelijk pleidooi gehouden voor een strengere wapenwet. Voor het eerst sinds hij begin 2009 president werd, had Barack Obama zijn wekelijkse toespraak via radio en televisie aan een gewone burger overgelaten.

Wheeler en haar man waren met het presidentieel vliegtuig van Newtown naar Washington gevlogen. Terwijl haar man naast haar stond, kon zij kon op sommige momenten haar tranen nauwelijks bedwingen, bijvoorbeeld toen zij beschreef hoe zij op de dag van het bloedbad haar kind voor het laatst in leven zag. Wheeler riep de Amerikanen op "verstandige hervormingen" te steunen.

Obama ziet een strengere wapenwet als een van de prioriteiten in zijn tweede ambtsperiode. De Republikeinen, maar ook leden van zijn eigen Democratische Partij verzetten zich daartegen, mede onder druk van de machtige wapenlobby NRA. Het echtpaar Wheeler sprak zaterdag ook met leden van de Senaat om hen te bewegen met in ieder geval kleine hervormingen in te stemmen.

Moeder Newtown houdt rede in plaats van Obama
Moeder Newtown houdt rede in plaats van Obama (Foto: ANP)