Greenpeace vecht vergunning Borssele aan

Greenpeace stapt naar de Raad van State om te protesteren tegen het besluit van minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) dat de kerncentrale in Borssele tot 2033 in bedrijf mag blijven. De milieuorganisatie wil dat de vergunning, die vorige maand werd toegekend, wordt vernietigd omdat nog niet is vastgesteld of de centrale wel veilig is.

"De Nederlandse overheid tekent blind voor levensduurverlenging van een van de oudste kerncentrales van Europa", stelt campagneleider Jorien de Lege in een verklaring. Volgens haar krijgt Borssele door het verlenen van de vergunning al een voldoende uitgedeeld voordat het examen is afgenomen. "Wij vinden dat eerst al het veiligheidsonderzoek moet worden afgerond voor een vergunning kan worden verleend."

Volgens Greenpeace zijn de veiligheidscontroles in de Zeeuwse kerncentrale beperkt en worden ze allemaal uiterlijk pas in 2020 afgerond. Ook zou een milieueffectbeoordeling ontbreken. De organisatie vindt dat dit zo veel vragen oproept dat een gang naar de rechter nodig is.

De kerncentrale gaat overigens vrijdag tijdelijk uit bedrijf voor een jaarlijkse onderhoudsstop. Naast het wisselen van de splijtstofelementen en een groot aantal andere onderhouds- en inspectieactiviteiten is dit jaar extra tijd ingepland voor de inspectie van het reactorvat.

Daarbij wordt gekeken of het reactorvat, net als de centrales in het Belgische Doel en Tihange, haarscheurtjes bevatten. Exploitant EPZ liet eerder al weten geen bijzonderheden te verwachten.

Greenpeace noemt de extra controle een stap in de goede richting, maar stelt dat die te laat komt nu de vergunning al is verleend. De milieuorganisatie heeft het liefst dat de centrale helemaal verdwijnt.