Protest tegen homofobie na mishandeling Nederlander

De schokkende foto van een Nederlandse homo die zaterdagnacht in Parijs werd mishandeld is woensdagavond tijdens een demonstratie van homobewegingen in de Franse hoofdstad op borden getoond. Duizenden mensen waren op de been om zich tegen homofobie uit te spreken.

Wilfred de Bruijn werd zwaar toegetakeld toen hij met zijn vriend gearmd door de Franse hoofdstad liep. Zijn vriend zei dat drie of vier mensen 'Kijk: homo's' riepen en hen vervolgens aanvielen. De volgende ochtend maakte de vriend een foto voor de aangifte die ze bij de politie deden. De Bruijn, die al jaren in Parijs woont, besloot de foto op Facebook te zetten. De foto bracht een stroom van reacties teweeg.

Er vonden in Frankrijk de afgelopen tijd felle protesten plaats van voor- en tegenstanders van het homohuwelijk. Deze week komt er een einde aan een debat in de Franse Senaat over een controversiële wet die het homohuwelijk en adoptie door homostellen mogelijk moet maken. Eerder werd de wet al aangenomen door de Nationale Assemblée. Een krappe meerderheid van Frankrijk is voor de legalisering, bleek uit een peiling.

"Wat ze (tegenstanders van de wet, red.) zeggen is dat ze niet homofoob zijn: lesbiennes en homo's zijn aardige mensen, maar laat ze niet te dicht bij kinderen komen, dat is erg gevaarlijk. Het is oké als ze samenleven, maar niet zoals andere stellen en met dezelfde bescherming, want het is niet echt hetzelfde", zei De Bruijn in een interview met persbureau AP. "Deze mensen zijn allemaal deskundigen als het gaat om het gesproken woord. Ze weten heel goed wat er kan gebeurden als je herhaalt, herhaalt, herhaalt dat deze mensen lagere wezens zijn. Natuurlijk heeft dat gevolgen."

De tegenstanders van de wet hebben geweld tegen homo's veroordeeld. De Bruijn kan er niet veel mee. "Het was niet Frigide Bardot (de artiestennaam van een activist die de protesten tegen de wet heeft geleid, red.) die me op mijn hoofd sloeg of de bisschop van Avignon die in de straat op de loer lag om ons aan te vallen. Maar ze zijn wel verantwoordelijk."