Rehwinkel trekt boetekleed aan over rellen Haren

Burgemeester van Groningen Peter Rehwinkel (PvdA) had zich kritischer moeten opstellen tijdens de rellen in Haren. Dat schrijft hij woensdag in een reactie op het eindrapport van de commissie-Cohen. Volgens Rehwinkel had hij moeten doorvragen en moeten blijven controleren of iedereen hetzelfde beeld van de situatie had. Voortaan moet beter worden nagegaan waar informatie vandaan komt en hoe ze wordt geanalyseerd.

"Een geruststellend 'wij hebben het onder controle' of 'volgens onze informatie zal het allemaal wel meevallen' is niet afdoende", aldus Rehwinkel. "Op basis van goede informatie en scenario's kan ik besluiten om mijn (nood)bevoegdheden in te zetten."

Rehwinkel schrijft verder dat het Groningse college nog voor de zomer het huidige beleid met betrekking tot sociale media onder de loep neemt. Daarbij worden ook jongeren betrokken. Ambtenaren krijgen onder meer een cursus sociale media.

De veiligheidsregio, waar Rehwinkel voorzitter van is, is versneld begonnen met het opzetten van expertteams om sneller en beter te communiceren bij crises en rampen. Volgens Rehwinkel was al eerder vastgesteld dat vooral kleinere gemeenten kwetsbaar zijn als crises of rampen langer duren. Het rapport onderschrijft die conclusie. De crisiscommunicatie moet continu inzetbaar zijn.

De commissie-Cohen hamerde verder op een betere handhaving omtrent alcoholgebruik. In Haren was een noodverordening afgekondigd, waardoor niet op straat mocht worden gedronken. De politie controleerde echter niet vanwege het grote aantal mensen. Rehwinkel onderschrijft het belang van handhaving maar vindt wel dat dat moeilijk gaat bij grote mensenmassa's. Hij gaat daarover in gesprek met de politie.

Rehwinkel neemt tijdens rampen en grote incidenten samen met politie en justitie en met het gemeentelijke beleidsteam besluiten over de openbare orde in de gemeente. Hij was direct betrokken bij de rellen in Haren als voorzitter van de veiligheidsregio in Groningen.