Alkmaar zonder filmhuis?

Filmhuis annex theater Provadja te Alkmaar voert actie om haar voortbestaan te verzekeren. Volgens het bestuur is het vijf voor twaalf en wanneer er niets ondernomen wordt, haalt deze culturele parel in de binnenstad 2014 niet.

Provadja is sinds 1971 gevestigd in een monumentaal pand aan de Vedronkenoord, een pand waarvan de onderhouds- en huurkosten voor een kleine speler de pan uitrijzen en bovendien niet meer aan de eisen van de moderne tijd voldoen. Onder andere door de teruggelopen inkomsten uit subsidies kan de organisatie, die volledig uit vrijwilligers bestaat, zijn hoofd niet meer boven water houden. Een oplossing zou een verhuizing naar een ander pand in de binnenstad zijn, namelijk de plek waar nu nog een JT-bioscoop zit: De Harmonie. Helaas gaat de gemeenteraad voor een andere oplossing en is van mening dat Provadja maar aan de rand van de stad moet gaan zitten, Dit onder de paraplu van een grote commerciële speler JT-bioscopen, die daar een megabios realiseert. Provadja vreest echter voor verlies van de eigen identiteit,  onafhankelijkheid en hoort thuis in het historische centrum van Alkmaar en niet in een bioscoop waar de penetrante geur van popcorn alom aanwezig is en de zalen opengaan met de aankondiging 'boarding'.

Hoewel de gemeente al eerder een coalitieakkoord bereikt had dat de huisvesting en onafhankelijkheid van Provadja veilig stelde, vindt men het -naar goed politiek gebruik- nodig om beloften te verbreken maar ziet men er geen been in om een veredelde muziekschool als Artiance bijna het drievoudige bedrag te verstrekken dat men voor Provadja over had, mag een vage christelijke stroming die jongeren indoctrineert (Youth For Christ) bijna 200.000 euro bijschrijven en zullen we de subsidies die naar kinderopvang gaan maar helemaal buiten beschouwing laten.

Provadja voert inmiddels actie om de gemeente ervan te overtuigen dat vercommercialisering niet altijd een goed idee is en ze ertoe te bewegen een verhuizing naar het Doelenveld te ondersteunen.

De petitie kan hierrr ondertekend worden.