Risicobedrijven blijven laks met brandveiligheid

Medio vorig jaar hadden 58 bedrijven die grote hoeveelheden gevaarlijke stoffen bewerken of opslaan de brandveiligheid nog altijd niet op orde. Ze treffen geen maatregelen om de risico's te beheersen. Dat blijkt uit een rapport van de Inspectie Leefomgeving en Transport, dat staatssecretaris van Milieu Wilma Mansveld (PvdA) dinsdag naar de Kamer heeft gestuurd.

Bij Chemie-Pack in Moerdijk ontstond begin 2011 een grote brand, die enorme milieuschade aanrichtte. Later bleek dat het bedrijf brandbare vloeistoffen verkeerd had opgeslagen. De lessen die hieruit zijn getrokken worden nog niet nageleefd, blijkt uit het rapport.

Van de 151 bedrijven waar in 2010 tekortkomingen waren vastgesteld hadden er vorig jaar maar dertig voldoende verbeteringen doorgevoerd. Er zijn er ondanks het verscherpte toezicht dus nog altijd 121 bedrijven in overtreding, waarvan 58 in de gevaarlijkste categorie. Wel is het aantal bedrijven dat de brandveiligheid op orde heeft tussen 2010 en 2012 toegenomen van 42 tot 64 procent.

Daarnaast zijn er ruim dertig gevallen waarbij de automatische brandbeveiligingsinstallatie niet aan alle normen voldoet.

De handhaving en het aanpassen van vergunningen blijkt lastig, schrijft de inspectie. Ook in 2013 blijft de inspectie de voortgang in de gaten houden, met extra aandacht voor notoire achterblijvers, aldus Mansveld.


Risicobedrijven blijven laks met brandveiligheid (Foto: Novum)