Noord-Korea nog steeds vakantieland

De hoog oplopende spanning op het Koreaanse schiereiland en de recent verscherpte reisadviezen leiden er vooralsnog niet toe dat reisorganisaties hun reizen naar Noord-Korea annuleren. Alle geplande reizen gaan door en reizigers haken niet af. Dat blijkt dinsdag uit een rondgang van het ANP langs diverse reisbureaus die zijn gespecialiseerd in reizen naar het stalinistische land.

De reisorganisatie VNC Asia liet wel weten geregeld contacten te onderhouden met de Nederlandse ambassade in Zuid-Korea die als vertegenwoordiging optreedt voor Nederlanders in Noord-Korea. Touroperator Koning Aap heeft ook geen wijzigingen aangebracht in zijn reisschema naar het Aziatische land. Your Planet, die in juli, augustus en september groepsreizen heeft gepland, liet ook weten dat de reizen gewoon doorgaan.

NAVO bezorgd om situatie
De NAVO kijkt inmiddels met grote bezorgdheid naar de situatie op het Koreaanse schiereiland. Het communistische Noord-Korea slaat een steeds agressievere toon aan tegen onder meer Zuid-Korea en de Verenigde Staten, de belangrijkste NAVO-lidstaat.

NAVO-topman Anders Fogh Rasmussen brengt van 11 tot 13 april een bezoek aan het bedreigde Zuid-Korea. Maar volgens de zegsvrouw heeft dit bezoek geen direct verband met Noord-Korea. Het is al maanden gepland en gaat over de samenwerking tussen het bondgenootschap en Zuid-Korea, stelt de woordvoerster.

De NAVO en de Zuid-Koreaanse regering in Seoul sloten in september vorig jaar een partnerschapsovereenkomst. Na zijn bezoek aan Zuid-Korea reist Rasmussen door naar Japan.