Politie grijpt in bij feest om dood Thatcher

De Londense politie heeft in de nacht van maandag op dinsdag ingegrepen bij een straatfeest dat ontstond om de dood van oud-premier Margaret Thatcher te vieren. Dat heeft de Londense Metropolitan Police via Twitter laten weten.

Het feest was maandagmiddag laat begonnen in Brixton. De Zuid-Londense wijk was in de jaren 80 het decor van hevige rellen.

De Britse premier Margaret Thatcher verdeelde tijdens haar leven de Britten en blijkt dat ook na haar dood nog te doen. "Geef haar toch een staatsbegrafenis; Maggie verdient het omdat ze Groot-Brittannië heeft veranderd'', kopt de Daily Mail dinsdag. "Ze spleet het land, dus moet Margaret Thatcher echt een Diana-achtige uitvaart krijgen?'', vraagt de Mirror aan zijn lezers.

Het portret van de 'first lady' domineert de Britse voorpagina's daags na het overlijden van Thatcher in het Ritz-hotel in Londen. The Daily Telegraph laat het daar zelfs bij en heeft geen enkele tekst bij een statig portret geplaatst. De boulevardkrant The Sun daarentegen kiest voor chocoladeletters: "Maggie dood in bed van Ritz''.

Vooral de kranten die voornamelijk door arbeiders worden gelezen, kiezen een andere toon. "Geliefd, gehaat, nooit vergeten'', kopt The Northern Echo. De socialistische krant Morning Star omschrijft Thatcher als "de vrouw die Groot-Brittannië uiteen reet''. De Socialist Worker houdt het bij: "Wees blij!''.