Poetin en Rutte hadden goed gesprek

Minister-president Mark Rutte heeft een goed gesprek met de Russische president Vladimir Poetin gehad over de mensenrechtensituatie in Rusland. Dat zei hij na afloop van het werkdiner met vertegenwoordigers uit het Nederlandse en Russische bedrijfsleven in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam.

"Ik heb Poetin onze zorg overgebracht over de homorechten in Rusland. Ik heb gezegd dat homorechten voor ons onderdeel zijn van mensenrechten. We hebben daar een goede dialoog over gehad", aldus Rutte. Volgens hem kan door de goede relatie met Rusland 'ook over dit soort moeilijke onderwerpen' worden gesproken. "Uiteraard met de erkenning dat we verschillend over zaken kunnen denken."

Rutte kondigde vrijdag al aan dat hij Poetin zou aanspreken op de mensenrechtensituatie in zijn land. De Tweede Kamer had hem en minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) al een uitgebreide lijst van onderwerpen meegegeven die ter tafel moesten komen.

De premier herhaalde tijdens de persconferentie blij te zijn met het bezoek van Poetin. Hij benadrukte hoe belangrijk de economische relatie tussen de twee landen zijn.

Het bezoek van Poetin vindt plaats in het kader van het Nederland-Ruslandjaar. Hij werd maandagmiddag ontvangen door koningin Beatrix in de Hermitage in Amsterdam. Daarna ging de Russische president naar het Scheepvaartmuseum, waar hij Rutte ontmoette.