FOK!filmtips van de dag: Black Hawk Down

Elke dag worden er meerdere films op televisie uitgezonden. Welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te kijken? Je leest het op FOK!

Lola komt uit de trendy New Yorkse wijk Greenwich Village. Ze is daar ontzettend populair en denkt dat de wereld om haar draait, totdat haar ouders gaan verhuizen naar een buitenwijk in New Jersey. Op haar nieuwe school ontmoet ze Carla Santini, die hier net zo populair is als Lola was op haar oude school. Hun rivaliteit wordt aangewakkerd wanneer Carla en Lola beiden hun zinnen zetten op de hoofdrol in het schooltoneelstuk. De strijd om wie het populairst is, wordt nog heviger wanneer Carla kaartjes weet te bemachtigen voor een uitverkocht afscheidsconcert van Lola's favoriete band. Kan Lola twee vliegen in een klap slaan door zowel Carla's plannen te dwarsbomen, als haar favoriete popster te ontmoeten? Confessions of a Teenage Drama Queen is te zien om 13.00 uur op BBC2.

Voormalig ambassadeur Joseph Wilson brengt een bezoek aan Niger, waar hij ontdekt dat het bewijsmateriaal voor de aankoop van uranium door Saddam Hoessein vervalst is - een ontdekking die hij gebruikt om een messcherp artikel in de New York Times te publiceren. Die aankoop was immers een reden voor president George W. Bush om de tweede Golfoorlog te beginnen. Een week later wordt de geheime identiteit van zijn vrouw, CIA-agente Valerie Plame, onthuld in de pers. Het lekken van haar identiteit is een misdaad dus start er een onderzoek waarbij ambtenaren tot het allerhoogste niveau worden gehoord. Het schandaal ontaardt in een bloedspannende en historische krachtmeting tussen vrije pers, strategische politiek en de harde waarheid.

Fair Game is gebaseerd op het boek Fair Game: My Life as a Spy, My Betrayal by the White House van Valerie Plame Wilson. Te zien om 20.30 uur op RTL8.

De eerste veldslag tussen Amerikanen en Vietcong in 1965. Hal Moore is de commandant van het Amerikaanse bataljon dat in de jungle wordt gedropt. Al snel zijn de 400 soldaten omsingeld door 3000 Noord-Vietnamese strijders, onder leiding van de charismatische kolonet Ahn. De strijd is uitzichtloos en zal meer dan een maand duren. Tot een overwinning van één van beide kampen zal het nooit komen. Met een cast van onder andere Mel Gibson, Chris Klein en Greg Kinnear. We Were Soldiers is te zien om 20.30 uur op RTL7.

Black Hawk Down heeft wekenlang op één gestaan in de box office van Amerika. Daarnaast is de film genomineerd voor vier Oscars. De gedachte is dan snel gemaakt dat we hier met een uitzonderlijk goede timing van producent Jerry Bruckheimer, die eerder verantwoordelijk was voor onder meer Top Gun, te maken hebben: na 11 september en nu de Verenigde Staten huishouden in Afghanistan, lijkt het volk behoefte te hebben aan een grote dosis Amerikaans heldendom. Maar hoewel Black Hawk Down het niet nalaat lovende woorden te spreken over de schoonheid van militaire kameraadschap, is deze film bovenal een beklemmende weergave van wat een verschrikkelijk slagveld is geweest. Geheel uit Amerikaans oogpunt, dat wel. Met rollen van onder andere Josh Hartnett, Eric Bana en Ewan McGregor. Te zien om 23.15 uur op RTL7.

Hanni & Nanni, Meet the Parents, Meet the Fockers en Ladder 49 zijn ook te zien op televisie vandaag.