Israël slaat aanval hackers af

Hackers hebben zaterdagavond een vergeefse poging ondernomen Israëlische regeringswebsites plat te leggen. Israël wist naar eigen zeggen de aanval, die was aangekondigd door computerkrakerscollectief Anonymous, af te slaan en de schade beperkt te houden.

De krakers slaagden er niet in sleutelsites lam te leggen, liet Yitzhak Ben Yisrael van het Nationale Cyberbureau zondag weten. ''Anonymous ontbeert de vaardigheden om de essentiële infrastructuur van het land te beschadigen. Als het collectief daar wel op uit was geweest had het de aanval ook niet aangekondigd. Ze willen de aandacht van de media trekken voor kwesties die hen na aan het hart liggen.''

De hackers namen zaterdagavond onder meer de ministeries van defensie en onderwijs en enkele banken onder vuur, meldde de Israëlische pers. Ook het ministerie van financiën en de beurs zouden doelwit zijn geweest, maar zijzelf ontkennen dat. Bij enkele websites van kleine bedrijven boekten de aanvallers wel succes. Ze plaatsten daar vervolgens anti-Israëlische leuzen. Volgens Israëlische media zijn Israëlische computerkrakers uit wraak websites van radicaal-islamitische groepen binnengedrongen. Ze plaatsten pro-Israëlische teksten.