Helft zware ongelukken op kruising

Van de verkeersongelukken waarbij mensen in het ziekenhuis belanden, vindt 47 procent plaats op een kruising. Dat meldt RTL Nieuws na onderzoek naar cijfers van het ministerie van Infrastructuur en Milieu over de periode tussen 2009 en 2011. Het percentage ligt iets hoger dan in een eerder onderzoek.

De meeste ongelukken gebeurden volgens RTL Nieuws op het kruispunt tussen de Neherkade en de Rijswijkseweg in Den Haag. Tussen 2009 en 2011 werden daar negen ongelukken geregistreerd.

Het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk echter veel hoger, tekent RTL Nieuws zelf aan. De ongelukken worden steeds slechter geregistreerd. Dat komt doordat politieagenten steeds minder vaak de ongelukken in de landelijke database opgeven.

Hoogleraar transportbeleid bij de TU Delft Bert van Wee zegt tegen RTL Nieuws hier niet blij mee te zijn. "Meten is weten. Ik heb het gevoel dat het weinig extra moeite kost om die ongelukken te registreren. Dat weegt echt niet op tegen de winst die we zouden kunnen boeken voor de verkeersveiligheid als we al die data netjes bij zouden houden."