Museumweekend met iets minder musea

Aan het Nationaal Museumweekend doen zaterdag en zondag ruim 440 musea mee. Dat meldt organisator Chris van Bokhorst zaterdag. Dat zijn er minder dan vorig jaar, toen bijna vijfhonderd musea meededen. Ongeveer driekwart van de deelnemende musea vraagt dit weekeinde een entreeprijs van een euro. Andere musea zijn gratis of bieden andere kortingen.

Veel musea organiseren speciale activiteiten. Het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden wordt bijvoorbeeld omgetoverd tot jazzmuziektempel, waarbij in verschillende zalen optredens plaatsvinden. In het Groninger Museum zijn theater- en muziekvoorstellingen te zien.

Het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam doet voor het eerst mee, met de openstelling van de anatomische verzameling van Museum Vrolik voor publiek. In Museum Gouda kunnen bezoekers op de foto met een historisch figuur of op culturele blind date met een medebezoeker.

Het is de 32e keer dat het Museumweekend wordt georganiseerd. De editie van vorig jaar trok volgens de organisatie meer dan een miljoen bezoekers.