Pyongyang: veiligheid ambassades niet gegarandeerd

Noord-Korea heeft buitenlandse diplomaten in Pyongyang gewaarschuwd dat het land de veiligheid van ambassades niet kan garanderen. Dat heeft de Russische minister van buitenlandse zaken Sergej Lavrov vrijdag gezegd. Er werd ook gesuggereerd dat het verstandig zou zijn diplomatiek personeel te evacueren.

Lavrov zei niet te begrijpen waarom Noord-Korea wil dat Rusland en andere landen hun ambassades in Pyongyang sluiten. Ook uitte hij zijn zorgen over de spanningen op het Koreaanse schiereiland. Lavrov eist uitleg van de Noord-Koreanen of de waarschuwing een bevel is om te evacueren of slechts een voorstel wat landen in overweging kunnen nemen.

"Dit voorstel is naar alle ambassades in Pyongyang gestuurd", zei Lavrov. "We proberen meer duidelijkheid over de situatie te krijgen." Lavrov zei dat Rusland contact heeft met China, de Verenigde Staten, Japan en Zuid-Korea om uit te zoeken wat erachter zit. "We zijn erg verontrust over de zeer hoog opgelopen spanningen", zei de minister. "We willen weten wat de redenen zijn achter dit voorstel om de ambassades te evacueren. We willen weten of het een beslissing is van het Noord-Koreaanse regime of een voorstel. Er is ons verteld dat het een voorstel is."

Ongeveer twintig landen hebben ambassades in Noord-Korea. Groot-Brittannië heeft bevestigd de waarschuwing ook te hebben gekregen. Londen 'overweegt stappen', maar is niet van plan diplomatiek personeel direct uit Pyongyang terug te trekken. Tsjechië, Roemenië en Bulgarije, die ook ambassades in Noord-Korea hebben, zeiden de situatie zorgvuldig te bekijken. Roemenië en Bulgarije voeren overleg met de Europese Unie over de kwestie.