FOK!filmtips van de dag: Australia

Elke dag worden er meerdere films op televisie uitgezonden. Welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te kijken? Je leest het op FOK!

Een Engelse aristocratische dame, in de persoon van Nicole Kidman, reist af naar Australië en ontmoet daar een ruwe bolster, gespeeld door Hugh Jackman. Ze slaat met tegenzin de handen ineen met hem om het land te redden dat ze heeft geërfd. Samen leggen ze honderden kilometers af over het mooiste, doch meest meedogenloze terrein ter wereld. Uiteindelijk komen ze in Darwin terecht, dat wordt gebombardeerd door de Japanse strijdkrachten die eerder Pearl Harbor hebben aangevallen.

Baz Luhrmann maakt in deze film uitgebreid gebruik van het oneindige kleurenpalet dat het Australische landschap rijk is. Hij creëert een cinematografische ervaring waarin romantiek, drama en avontuur op spectaculaire wijze samenkomen. Australia om 20.30 uur op RTL8.

Amish: A Secret Life is een documentaire op CANVAS om 23.40 uur waarin een intiem portret wordt weergegeven van het leven van een Amish-familie. Een leven dat normaal gezien zo geheim mogelijk wordt gehouden. Miriam en David zijn lid van de Old Order Amish. Normaal verbiedt hun geloof het nemen van foto's of videobeelden dus hun beslissing om camera's een blik te gunnen in hun thuis en hun leven kan verregaande gevolgen hebben voor hen.

Laat het maar aan regisseur Wes Anderson over om een avonturenkomedie te maken rond een Jacques Cousteau-achtige onderwaterfilmer. Anderson weet namelijk telkens weer met een eigenzinnig gestileerde film op de proppen te komen. Zijn goede vriend Owen Wilson is altijd wel van de partij, soms als scriptschrijver en sinds Rushmore hoort ook Bill Murray tot de vaste klanten. Samen met Anjelica Huston zaten ze alle drie in Andersons The Royal TenenbaumsThe Life Aquatic with Steve Zissou behelst eveneens een ensemblecast want naast Murray, Huston en Wilson spelen ook Willem Dafoe, Jeff Goldblum en Michael Gambon mee. Cate Blanchett kreeg de rol van de journaliste nadat Gwyneth Paltrow en Nicole Kidman eerder al afhaakten. Om 00.30 uur op BBC1.