'Geen verbod pedoclub Martijn mogelijk'

Pedofielenvereniging Martijn kan niet worden verboden. Het gerechtshof in Leeuwarden vindt dat de werkzaamheden van de vereniging wel in strijd zijn met de openbare orde, maar dat er geen sprake is van dreigende maatschappelijke ontwrichting. Eerder verbood de rechtbank in Assen de club nog wel.

De teksten en afbeeldingen die Martijn op zijn website had staan zijn niet strafbaar, vindt het hof. Ook heeft de vereniging geen strafbare feiten gepleegd en geen 'tips and tricks' gegeven aan volwassenen om tot seks met kinderen te komen.

Toch vinden de rechters van het hof dat de werkzaamheden van de vereniging Martijn een ernstige aantasting zijn van bepaalde principes in het Nederlandse rechtsstelsel. Martijn "bagatelliseert de gevaren van seksueel contact met jonge kinderen, praat dergelijke contacten goed en verheerlijkt ze zelfs". Daartegenover staat dat de maatschappij weerbaar genoeg is tegen de "ongewenste uitingen en verwerpelijke gedragingen".

Update 21.45 uur
Het Openbaar Ministerie (OM) bekijkt of er aanknopingspunten zijn om cassatie aan te tekenen tegen de uitspraak in hoger beroep die draait om pedovereniging Martijn. Het gerechtshof in Leeuwarden oordeelde dat de club niet kan worden verboden. Een woordvoerster van justitie noemde die uitspraak teleurstellend.

Het OM vond dat Martijn geen hoger beroep had kunnen aantekenen, omdat de vereniging vorig jaar al was ontbonden na het verbod door de rechtbank in Assen. Dat is een van de punten waarop het OM wellicht in cassatie wil gaan.

Hof: geen verbod pedoclub Martijn mogelijk
Hof: geen verbod pedoclub Martijn mogelijk (Foto: ANP)