Potvis blijkt goudmijn

In een op Texel aangespoelde potvis is bij de ontleding een enorme hoeveelheid amber aangetroffen. Dat bevestigt een woordvoerder van Ecomare dinsdag na berichtgeving over het dier van Omroep Gelderland. De zeldzame stof, die ook wel 'drijvend goud' wordt genoemd, heeft een waarde die mogelijk oploopt tot een half miljoen euro.

De potvis spoelde kort na bultrug Johannes in december aan op De Razende Bol bij Texel. In het zeezoogdier werden vijf brokken amber van in totaal 83 kilo gevonden. Of het centrum de brokken gaat verkopen, is nog niet bekend.

Een Franse deskundige onderzocht begin februari de echtheid van de brokken amber, dat ook wel ambergris wordt genoemd. De expert stelde vast dat het inderdaad om amber ging. Het spul is nog vers, waardoor het mogelijk nog vocht, en dus gewicht, zal verliezen.

De zeldzame stof amber wordt door twee procent van de potvismannetjes aangemaakt als reactie op het eten van inktvissen. Vaak wordt het in uitgepoepte vorm gevonden. De harde, wasachtige substantie wordt gebruikt in de parfumindustrie, die er grof geld voor neertelt.

De preparateur maakte behalve van de amber, ook afgietsels van de twee meter lange penis en het spuitgat van de potvis. Het geraamte van de walvis en de replica's zijn binnenkort te zien in het natuurmuseum van Ecomare op Texel.