Nieuwe premier voor Noord-Korea

Noord-Korea heeft maandag een nieuwe premier benoemd. Pak Pong Ju, die al eerder premier was, staat te boek als een hervormer op economisch gebied. Pak werd maandag op een jaarlijkse bijeenkomst van het Noord-Koreaanse parlement benoemd. Hij vervangt de 82-jarige afzwaaiende premier Choe Yong Rim.

Volgens het Zuid-Koreaanse ministerie van eenwording was Pak al eerder premier, tussen 2003 en 2007. Hij werd de laan uitgesturd omdat hij had voorgesteld een uurloon in plaats van een maandloon in te stellen. Dit voorstel zou te veel gelijkenissen hebben vertoond met het kapitalisme zoals dat bijvoorbeeld in de Verenigde Staten bestaat.

De benoeming van Pak betekent mogelijk dat er enkele economische hervormingen op stapel staan in het streng communistische land. "Pak Pong Ju is het gezicht van economische hervormingen, voor zover dat bestaat. Hervormingen met zogenoemde Noord-Koreaanse trekjes", aldus John Delury, hoogleraar en een expert op het gebied van Noord-Korea aan Yonsei University in Seoul.