Jupiler League op de schop

De Jupiler League gaat de komende jaren flink op de schop. Er komt een nieuwe regeling voor promotie en degradatie, het aantal clubs wordt teruggebracht naar zestien en de vaste speeldag op vrijdag staat ter discussie.

"Er gaat sowieso wat veranderen", Aldus operationeel directeur Jelle Beuker van de Jupiler League tegen de NOS. "Wellicht treden de beloftenteams van enkele eredivisieclubs toe tot de eerste divisie." Volgens Beuker hebben onder meer Ajax, PSV en Feyenoord daar wel oren naar. "Het is in eerste instantie de bedoeling dat er zestien clubs in de Jupiler League gaan voetballen."

Verder zijn er veranderingen op komst wat betreft het aantal contractspelers. Nu is elke betaaldvoetbalclub verplicht om zestien spelers onder contract te hebben. Voor veel Topklasse-clubs is dit een beletsel om promotie te ambiëren. De clubs besluiten komende week gezamenlijk of ze minder spelers in dienst gaan nemen.

Al jaren is de vrijdagavond de vaste speeldag in de eerste divisie, maar dat gaat wellicht ook veranderen. Beuker realiseert zich dat de clubs inmiddels zijn gehecht aan de vrijdagavond, maar weet ook dat bijvoorbeeld de zaterdag gunstiger is. Er zijn dan immers meer mensen in de gelegendheid om naar  het stadion te komen.

Ook is het de bedoeling dat promoveren vanuit de Topklasse verplicht wordt. Nu heeft de algeheel amateurkampioen nog het recht om te promoveren, maar vanwege de financiële eisen in de Jupiler League ziet daar de club daar vrijwel altijd vanaf. "Dat is gek en dat moet echt veranderen", stelt Beuker. "Dat lukt pas als de eerste divisie aantrekkelijk is. Dus moet je het financieel aantrekkelijk maken om te promoveren, maar dat kost tijd. We hebben bijna zestig jaar lang een strenge scheiding gehad tussen amateur- en beroepsvoetbal. Dat los je niet in een week op."