Rebellenleider CAR benoemt nieuwe regering

De leider van de rebellen die vorige week de hoofdstad van de Centraal-Afrikaanse Republiek binnenvielen en president François Bozizé op de vlucht joegen heeft een nieuwe regering benoemd. De ploeg bestaat uit rebellen en burgers. Dit heeft de nieuwe minister van informatie zondagavond bekendgemaakt.

Rebellenleider Michel Djotodia heeft zichzelf tot president uitgeroepen. Vorige week liet hij weten de komende drie jaar aan de macht te zullen blijven, de resterende termijn van Bozizé. Bozizé heeft inmiddels asiel aangevraagd in Benin.

Volgens Djotodia is zijn staatsgreep te rechtvaardigen omdat Bozizé een dictator was geworden. De rebellenleider zei de komende drie jaar vooral te willen zorgen voor vrede en veiligheid. Bovendien wil hij de strijdkrachten en de rechtspraak hervormen en economische groei realiseren.

Djotodia is een van de leiders van Seleka, een los collectief van rebellenstrijders. Seleka begon in december aan een opmars naar de hoofdstad Bangui en nam moeiteloos stad na stad in. Onder druk van de buurlanden en de Verenigde Naties tekenden de rebellen op 11 januari echter een vredesakkoord met de regering-Bozizé en staakten ze hun veldtocht. Bozizé mocht volgens die overeenkomst tot 2016 - het einde van zijn ambtstermijn - aanblijven, maar al gauw bleek de president zich te hebben getroost met een dode letter. De rebellen besloten alsnog hem te verdrijven.