Recordaantal bezoekers voor Paaspop

Het driedaagse festival Paaspop in Schijndel heeft dit jaar zo'n 52 duizend bezoekers getrokken. Dat zijn er iets meer dan vorig jaar. "En dat ondanks de crisis en de kou. We zijn er heel tevreden mee", zegt een woordvoerder.

De tweede nacht van Paaspop is net als de eerste zonder problemen verlopen. Kampeerders op het festival zijn voorbereid op de kou en letten goed op elkaar, meldt de zegsman. Een surveillanceteam houdt in de gaten of er geen mensen in slaap vallen naast hun tent.

De derde festivaldag begon zonnig, maar de heldere lucht vulde zich al snel met wolken. In de verschillende verwarmde tenten zorgden bands uit binnen- en buitenland, zoals Barry Hay Flying V Formation en Stuurbaard Bakkebaard, voor vermaak.

Een van de meest besproken acts van de eerste twee dagen was Skunk Anansie. Tijdens het optreden op vrijdagavond werd zangeres Skin letterlijk op handen gedragen, toen ze al zingend over de handen van het publiek liep. "De band noemde het zelf een van hun favoriete festivaloptredens ooit. Normaal gesproken is dat obligaat, maar nu was het echt gemeend", aldus de woordvoerder.

De internationale programmering, met naast Skunk Anansie ook The Gaslight Anthem en afsluiter Beth Hart, is voor Paaspop relatief nieuw. Het festival werd in 1978 voor het eerst gehouden in bescheiden opzet. Een paar jaar geleden werd het een driedaags festival. De organisatie is zich inmiddels dan ook bewust dat een festival meer is dan 'een paar tentjes op een veld'. Het decor is zo uitgebreid met gekleurd licht dat het festivaldorp aandoet als een 'Brabants Las Vegas'.

Ondanks het nog groeiende aantal bezoekers, heeft het festival geen ambitie om zo groot te worden als Pinkpop, met een bezoekersaantal van bijna tachtigduizend. "We hebben nu een goede balans gevonden tussen internationale en binnenlandse bands, en bekende rn minder bekende acts."

De organisatoren willen zich onderscheiden door de meeste diepgang te bieden per muzikaal genre. Vooral de hardere rockmuziek is volgens de woordvoerder op Paaspop beter vertegenwoordigd dan op bijvoorbeeld Lowlands.

Geruchten dat het festival wil verhuizen om te groeien, doet de organisatie van de hand. "Paaspop is Schijndel. Het festival is hier geboren en getogen, en zal hier blijven."