'Patiënten krijgen vaak niet veiligste medicijn'

Patiënten krijgen nog te vaak medicijnen met een hoger risico op bijwerkingen. Dat zeggen deskundigen zondag tegen de NOS. Artsen moeten, waar dat kan, volgens de richtlijnen het middel voorschrijven met de laagste risico's, vinden ze.

Door onder meer de marketing van farmaceutische bedrijven lukt dat niet altijd. Dergelijke bedrijven zetten huisartsen ertoe aan hun product voor te schrijven, zegt een apotheker. Ook de wens van de patiënt speelt een rol, benadrukt het Nederland Huisartsen Genootschap. Huisartsen houden daar rekening mee als iemand een bepaald middel graag wil hebben, aldus een woordvoerder tegen de omroep.

Een epidemioloog van het Leids Universitair Medisch Centrum vermoedt dat veel huisartsen veel bijwerkingen als trombose niet zien omdat ze maar zelden voorkomen. Soms heeft maar een op de tienduizend patiënten last van een bijwerking.

Een van de geneesmiddelen waarbij niet altijd het veiligste wordt voorgeschreven, is de anticonceptiepil. Meer dan een kwart van de Nederlandse pilgebruiksters slikt een pil van de derde of vierde generatie. Die anticonceptiepillen geven een twee keer zo hoog risico op ernstige bijwerkingen als de pillen van eerdere generaties. Vorige maand bleek dat zeker 25 vrouwen mogelijk zijn gestorven door het slikken van dergelijke pillen.


'Patiënten krijgen vaak niet veiligste medicijn' (Foto: Novum)