Amerikanen verdienen meer en geven meer uit

Amerikanen hebben in februari gezamenlijk meer verdiend en uitgegeven dan in januari. De uitgaven stegen op jaarbasis met 0,7 procent, de grootste stijging in vijf maanden tijd. De inkomsten stegen met 1,1 procent, doordat meer mensen aan het werk waren. Dat meldt het economische bureau van het Amerikaanse ministerie van handel vrijdag.

Amerikanen zagen in februari hun gezamenlijke inkomen stijgen met 143,2 miljard dollar (112 miljard euro). Van december op januari daalden de inkomsten nog. Veel bedrijven haalden de uitbetaling van dividend en bonussen naar voren, omdat op 1 januari een belastingverhoging inging.

Amerikanen hebben in februari iets meer van hun inkomen opzijgezet om te sparen. In totaal werd 2,6 procent van het inkomen gespaard, tegenover 2,2 procent in januari.

De stijging van de inkomsten en uitgaven lijken erop te wijzen dat de Amerikaanse economie weer aantrekt is. Analisten gaan ervan uit dat de economie dit jaar ongeveer tweeënhalf procent groeit. Consumentenbestedingen zijn goed voor zo'n zeventig procent van de Amerikaanse economie. In het laatste kwartaal kwam de groei op jaarbasis uit op een magere 0,4 procent.


Amerikanen verdienen meer en geven meer uit (Foto: Novum)