Euthanasie met pistool blijft onbestraft

Een 86-jarige Amerikaan die zijn doodzieke vrouw een 'genadeschot' in het hoofd gaf ontloopt de gevangenis. George Sanders gaf de doodslag op zijn echtgenote toe, maar de rechtbank legde hem niet de twaalf jaar gevangenisstraf op die hij met zijn bekentenis riskeerde. Sanders komt voorwaardelijk vrij en moet een reclasseringstraject volgen.

De Tweede Wereldoorlog-veteraan verhuisde in de jaren zeventig naar Arizona omdat het klimaat zijn vrouw, bij wie multiple sclerose was vastgesteld, goed zou doen. De afgelopen jaren ging ze echter zienderogen achteruit, en in de herfst van 2012 begon haar voet door koudvuur af te sterven.

Omdat de 81-jarige vrouw zo niet langer thuis kon blijven wonen besloot ze dat ze niet verder wilde leven. Ze smeekte haar man haar uit haar lijden te verlossen. Die zwichtte op 9 november vorig jaar.

Het schot doodde de vrouw echter niet onmiddellijk. Terwijl zij nog dagenlang in het ziekenhuis tussen leven en dood balanceerde deed haar man op het politiebureau de toedracht uit de doeken. "Ik begrijp niet hoe ik het heb kunnen doen", piekerde Sanders hardop. "Op dat moment meende ik het juiste te doen."