FOK!filmtips van de dag: Citizen Kane

Elke dag worden er meerdere films op televisie uitgezonden. Welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te kijken? Je leest het op FOK!

Citizen Kane uit 1941 van en met de destijds 25-jarige Orson Welles, geldt voor menig filmcriticus als de beste film aller tijden. Baanbrekend vanwege het innovatieve camerawerk en de bijzondere vertelwijze. Destijds werd deze bijdrage aan de cinema niet als zodanig erkend door de Academy: van de negen nominaties, waaronder Beste Film, Beste Regie en Beste Acteur, mochten Welles en Herman J. Mankiewicz alleen een Oscar in ontvangst nemen voor hun script. Het verhaal van de ultieme American Dream - Kane groeit op van onbeduidende krantenbezorger tot de machtigste man van het land - was gebaseerd op het leven van William Randolph Hearst, die daar helemaal niet blij mee was. Hij deed er alles aan om de film te laten floppen. Meer dan tien jaar later werd Citizen Kane voor een groter publiek uitgebracht en zag men in hoe belangrijk de film was voor de geschiedenis van de cinema.

Charles Foster Kane, zoals gezegd vertolkt door Orson Welles, is een krantenmagnaat met een ongekend machtig media-imperium. Hij beheerst vrijwel alle kranten, radio- en televisiestations in de Verenigde Staten halverwege de jaren '40. Toch leeft hij teruggetrokken en afgesloten van de buitenwereld in het gigantische, megalomane paleis Xanadu, dat hij voor zichzelf en zijn vrouw heeft laten bouwen. Vlak voordat hij sterft, eenzaam en verlaten in zijn paleis, prevelt hij een laatste woord: 'rosebud'. Een woord waar niemand de betekenis van begrijpt. De journalist Leland gaat in opdracht van zijn krant op zoek naar de 'ware' Charles Foster Kane, naar 'de man achter de mediamagnaat' en naar de betekenis van 'rosebud'. Om 10.40 uur op BBC2.

Harold Crick, in de persoon van Will Ferrell, heeft zijn hele leven op orde, maar door zijn obsessie met cijfers en tijd is Harold erg eenzaam. Hier komt echter snel verandering in als hij een stem in zijn hoofd hoort die zijn hele leven beschrijft. Wat blijkt? Harold is een personage uit een verhaal geschreven door de Britse schrijfster Kay Eiffel. Zij werkt aan een roman, maar lijdt aan een stevige writer's block. Het lukt haar maar niet om een einde te schrijven. Wel weet ze dat Harold dood moet. Wanneer hij hier achterkomt, probeert hij uit alle macht contact te zoeken met Kay om haar ertoe te zetten om hem in leven te houden. Stranger Than Fiction om 15.50 uur op RTL7.

Prins Dastan, gespeeld door Jake Gyllenhaal, moet met tegenzin zijn krachten bundelen met een mysterieuze prinses Tamina, gestalte gegeven door Gemma Arterton. Samen vechten ze tegen het donkere kwaad om een eeuwenoude dolk met enorme krachten in veiligheid te brengen. Deze mysterieuze dolk beschikt namelijk over de kracht van The Sands of Time - een gift van de goden. Met The Sands Of Time kan de drager van de dolk terug in de tijd reizen en heerser over de wereld worden. Prince of Persia: The Sands of Time om 20.30 uur op SBS6.

Niemand van de Hoovers heeft het echt voor elkaar, al doen ze nog zo hun best. Vader Richard probeert wanhopig zijn "9-stappen plan voor succes" te verkopen, zonder succes. Moeder Sheryl draagt eerlijkheid hoog in het vaandel, maar stuit telkens weer op familiegeheimen, vooral van haar suïcidale homoseksuele broer Frank. De zwaarmoedige zoon Dwayne heeft gezworen niet meer te praten tot hij bij de Luchtmacht kan en de zevenjarige, iets te dikke, brildragende Olive wil graag de Little Miss Sunshine-schoonheidswedstrijd winnen. Samen met opa, een vuilgebekte hedonist die uit het bejaardentehuis is geschopt wegens drugsgebruik, stopt de familie in hun busje om de droom van Olive te verwezenlijken. Met een cast van onder andere Abigail Breslin, Greg Kinnear, Paul Dano, Alan Arkin en Toni Collette. Om 20.30 uur RTL8.

Pasen kan je ook vrolijk vieren met Teenage Mutant Ninja Turtles III, The Magnificent Ambersons, White Lion, Babe: Pig in the City, De scheepsjongens van Bontekoe, Sister Act 2: Back in the Habit, A Bunch of Amateurs en Underclassman.