3700 mensen komen niet van restschuld af

Duizenden mensen hebben vorig jaar hun huis met een restschuld moeten verkopen. 3700 van hen bleven zitten met een schuld van gemiddeld zestigduizend euro. Dat meldt minister voor Wonen en Rijksdienst Stef Blok (VVD) vrijdag aan de Tweede Kamer op basis van informatie van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).

Het is de eerste keer dat de NVB de cijfers aanlevert. De mensen wier restschuld werd overgenomen door de Nationale Hypotheekgarantie (NHG) zijn niet meegenomen. Vorig jaar kwamen 3576 aanvragen binnen bij de NHG. Hoeveel van deze aanvragen zijn gehonoreerd, is niet bekend, maar in eerdere jaren werd vaak ruim tachtig procent van de verzoeken ingewilligd. De NHG keerde vorig jaar per huis gemiddeld 34 duizend euro uit.

Blok wijst erop dat de NVB in zijn cijfers alleen mensen heeft meegenomen die niet van hun restschuld af konden komen. Mensen die hun restschuld aflosten met eigen spaargeld, die de restschuld mee konden nemen in hun nieuwe hypotheek, of die werden gecompenseerd door de NHG vallen buiten de cijfers.

De minister wil voorkomen dat mensen met een restschuld blijven zitten. De maximale hypotheeksom werd eerder dit jaar al verlaagd van 106 procent van de woningwaarde, naar 105 procent. Uiteindelijk moet dat verder dalen tot honderd procent. Blok wil de meting van de NVB jaarlijks herhalen, zodat bekeken kan worden of de aanpak van de restschulden resultaat heeft.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldde eerder deze maand dat er in 2011 een miljoen koopwoningen waren waarvan de hypotheekschuld hoger was dan de waarde van de woning. Gemiddeld stonden die woningen voor dertien duizend euro 'onder water'. De huizenprijzen zijn sinds 2011 met nog eens tien procent gedaald.


3700 mensen komen niet van restschuld af (Foto: Novum)