Europa loopt achter bij aantrekkende wereldeconomie

De Europese economie blijft achter bij een aantrekkende wereldeconomie. De Duitse economie doet het nog wel goed, maar de andere grote Europese economieën presteren matig, of krimpen zelfs. Dat stelt de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) donderdag in een tussentijdse reportage over de zeven grote welvarende economieën.

De OESO stelt dat de Amerikaanse en de Japanse economie in de eerste helft van dit jaar aantrekken ten opzichte van de voorgaande kwartalen. De Amerikaanse economie zou in het eerste kwartaal op jaarbasis met 3,5 procent groeien. In het tweede kwartaal is die groei minder, met twee procent. De Japanse economie groeit volgens de OESO in het eerste en tweede kwartaal met respectievelijk 3,2 procent en 2,2 procent.

De Duitse economie kan zich volgens de OESO nog wel meten met de Amerikaanse en Japanse groeicijfers. In het eerste kwartaal zou de groei 2,3 procent zijn en in het tweede kwartaal zelfs 2,6 procent. De Franse economie zou echter 0,6 procent krimpen in het eerste kwartaal, om vervolgens deels te herstellen, met een groei van een half procent in het tweede kwartaal. De Italiaanse economie krimpt in beide kwartalen. Groot Brittannië groeit wel, maar matig.

Volgens de OESO moet de Europese Centrale Bank meer doen om banken te stimuleren meer geld uit te lenen. Banken zijn huiverig bij het verlenen van krediet, omdat zij hun kapitaalbuffers moeten versterken. De OESO stelt dat eurolanden die er goed voorstaan hun schulden minder snel moeten afbouwen, om de economie niet te veel te schaden.