Cypriotische banken donderdag weer open

Cypriotische banken gaan donderdag om 12.00 (11.00 Nederlandse tijd) weer open. Wel heeft de centrale bank van Cyprus beperkingen gesteld aan de hoeveelheden geld die mensen en bedrijven van hun rekening mogen halen. De banken zijn gesloten sinds de Eurogroep bijna twee weken geleden besloot tot een reddingspakket van tien miljard euro voor het land.

Mensen en bedrijven mogen maximaal driehonderd euro per dag pinnen. Als men meer dan vijfduizend euro per dag wil overmaken naar een andere partij, moet daar toestemming voor worden gegeven door de autoriteiten. Cyprus wil voornamelijk voorkomen dat geld naar het buitenland stroomt, omdat de tekorten daardoor alleen maar groter zouden worden. De banken blijven donderdag zes uur lang open.

Als voorwaarde voor het steunpakket werd in eerste instantie geëist dat spaarders zouden meebetalen aan de redding. Om een run op de banken te voorkomen, besloten de Cypriotische autoriteiten om de banken voorlopig dicht te laten. Mensen mochten nog wel pinnen, al werd vorige week een limiet ingesteld van honderd euro voor rekeninghouders bij de twee grootste probleembanken, Bank of Cyprus en Laiki.

De vermogensheffing werd vorige week dinsdag echter door het Cypriotische parlement verworpen. In de nacht van zondag op maandag wist Cyprus het Europese steunpakket alsnog veilig te stellen door de twee probleembanken te herstructureren en onder meer grote spaarders daaraan te laten meebetalen. De Cypriotische minister van financiën Michalis Sarris stelde eerder deze week dat hij verwacht dat spaarders bij deze twee banken ongeveer veertig procent van hun geld boven de honderdduizend euro kwijtraken.Tot nu toe bleven rekeninghouders steeds buiten schot als Europa met noodsteun aankwam.

De tweede bank van Cyprus, Laiki wordt in tweeën geplitst. Spaartegoeden tot honderdduizend euro blijven in het goede gedeelte zitten en worden ondergebracht bij Bank of Cyprus. Al het overige spaargeld wordt bevroren en komt terecht in een bad bank. Dinsdag werd bekend dat drie Cypriotische banken hun Griekse filialen voor in totaal een half miljard euro hadden verkocht aan de Griekse bank Piraeus.