Oppositie bezorgd over gezinnen

De oppositie in de Tweede Kamer is bezorgd over de financiële positie van gezinnen. De ene na de andere maatregel zorgt voor minder koopkracht, betoogden Kamerleden van diverse partijen woensdag tijdens een debat met minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA).

De Kamer besprak het plan van het kabinet om de kinderbijslag dit jaar niet aan te passen aan de inflatie. Voor gezinnen scheelt het enkele euro's per jaar. Toch hebben veel oppositiepartijen grote bezwaren. "Het lijkt vrij onbetekenend, maar door de stapeling van dit soort maatregelen staat steeds meer gezinnen het water aan de lippen", zei ChristenUnie-Kamerlid Carola Schouten.

GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman wees erop dat het niet verhogen van de kinderbijslag er wel degelijk toe doet voor bijvoorbeeld gezinnen in de bijstand. "Elk beetje eraf wordt gevoeld." CDA'er Pieter Heerma beschuldigde Asscher van salamitactiek: gezinnen moeten telkens opnieuw een beetje inleveren. "Zij gaan er meer op achteruit dan andere groepen", stelde Heerma.

De oppositie heeft er verder moeite mee dat het kabinet de maatregel nu al wil invoeren, terwijl het kabinet na de zomer met een voorstel komt over versobering van alle kindregelingen. Asscher erkende dat de timing ongelukkig is, maar wees erop dat het kabinet de bijbehorende bezuiniging van zo'n 75 miljoen euro per jaar al heeft ingeboekt.

Asscher wees verder op het 'zeer beperkte' inkomenseffect van de maatregel en stelde dat het kabinet in het algemeen de lage inkomens ontziet. Bij het voorstel over de kindregelingen zal Asscher uitgebreid ingaan op de positie van gezinnen, kondigde hij aan.

De Kamer stemt dinsdag over het niet verhogen van de kinderbijslag.