Raad van State: meer aandacht naleving tabaksregels

In het wetsvoorstel over het verhogen van de minimumleeftijd om tabak te mogen kopen wordt te veel uitgegaan van het spontaan naleven van de leeftijdsgrens door tabakverkopers. Bij het wetsvoorstel moet hier meer aandacht aan worden besteed, oordeelt de Raad van State in een advies.

Zowel bij tabakspeciaalzaken als bij pompstations is de kans dat jongeren onder de leeftijdsgrens, die nu nog 16 jaar is, tabak meekrijgen gestegen sinds 1999. De Raad van State verwacht dat de verhoging naar een minimumleeftijd van 18 jaar weinig verandert aan de naleving van de regels.

Aan jongeren onder de 16 jaar is de afgelopen jaren overigens wel minder tabak verkocht. Dat komt doordat jongeren steeds minder tabaksproducten proberen te kopen. "Degenen die een poging doen, krijgen de tabaksproducten bijna altijd mee", aldus de Raad van State.

Eind november stemde het kabinet in met de verhoging van de minimumleeftijd om tabak te mogen kopen naar 18 jaar. De maatregel moet de gezondheid bevorderen en helpen schoolpleinen rookvrij te krijgen.