Judoka Van der Geest houdt het voor gezien

Elco van der Geest heeft met onmiddellijke ingang een punt achter zijn carrière gezet. De 33-jarige judoka kan de motivatie niet meer opbrengen, schrijven Belgische media woensdag.

De geboren Haarlemmer werd in 2009 genationaliseerd tot Belg. Afgelopen zomer sneuvelde hij bij de Olympische Spelen van Londen in de klasse tot 100 kilogram al in de eerste ronde. Voor Nederland was Van der Geest in 2004 actief op de Spelen van Athene.

Van der Geest zocht zijn toevlucht tot België, omdat hij had ingezien dat hij in zijn eigen gewichtsklasse de concurrentiestrijd met Henk Grol niet kon winnen. In 2010 werd hij voor de tweede keer in zijn carrière Europees kampioen. Een jaar later eindigde hij als vijfde bij het WK.

Volgens topsportcoördinatrice bij de Vlaamse judofederatie, Leen Dom, twijfelde Van der Geest na de Spelen van Londen al of hij door zou gaan. Hij besloot zich op het EK in Boedapest te richten, dat eind april georganiseerd wordt, maar ziet daar bij nader inzien toch van af. "Blijkbaar kan hij het niet meer opbrengen na een lange carrière. Het is dus eerder een motivatieprobleem en het had geen zin meer om hem op andere ideeën proberen te brengen?" Broer Dennis, eveneens een topjudoka, kondigde in 2009 al zijn afscheid aan.